Orkesten

Voor Asterius is het belangrijk dat muzikanten op welk niveau dan ook snel en gemakkelijk kunnen instromen in een van de orkesten. Voor ieder is er wat wils. De blaasorkesten repeteren op dinsdagavond in Tiliander in Oisterwijk. Ook voor muzikanten van buiten Oisterwijk is deze locatie goed bereikbaar; het treinstation en de bushalte zijn schuin tegenover de ingang.

Instapensemble

Na ongeveer een half jaar biedt Asterius de mogelijkheid aan beginnende muzikanten om kennis te maken met samenspel. In het instapensemble komen nieuwe aspecten van muziek maken naar voren: het luisteren naar anderen, leren van elkaar én naar een dirigent kijken en luisteren. De repetitie is op dinsdag van 18.00 tot 18.30 uur in Tiliander en staat onder leiding van Fabiënne van Gestel.

Opleidingsorkest

Na een tijdje te hebben vertoefd in het instapensemble kan de overstap gemaakt worden naar het opleidingsorkest. De leerlingen in het opleidingsorkest zijn al verder in hun muzikale ontwikkeling en werken toe naar een plekje in het harmonieorkest. Stemming, speelmanieren en muzikale lijnen zijn belangrijke aspecten waar de leerlingen mee te maken krijgen. De repetitie is op dinsdag van 18.45 tot 19.45 uur in Tiliander en staat onder leiding van Jack Otten.

Harmonie

Spelen in het harmonieorkest is het hoogst haalbare voor leden van Asterius. Met de huidige bezetting en naar muzikale mogelijkheden van de leden is het doel om op een zo hoog mogelijk niveau muziek te maken. Door veel variatie te houden in het repertoire probeert het harmonieorkest een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Daarnaast is het voor de muzikanten een uitdaging om muziekstukken te spelen die buiten hun comfortzone liggen. Zo is in het verleden samengewerkt met Nol Havens, Gerard van Maasakkers en met diverse koren. Muziek maken in een tent, een kerk of poppodium; we gaan de uitdaging aan. In 2015 hebben we voor het eerst in een lange tijd weer deelgenomen aan een concertwedstrijd. We hebben daar op een goede en intensieve manier met elkaar naar toegewerkt met als resultaat een eerste prijs met promotie (naar de tweede divisie). In 2016 namen we deel aan de prestigieuze concertserie ‘Verrassende Ontmoetingen’ en gaven in het kader van het 170-jarig bestaan een jubileumconcert en een promsconcert. Ook in 2017 heeft het orkest deelgenomen aan de serie Verrassende Ontmoetingen. Het harmonieorkest repeteert op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in Tiliander, onder leiding van Jack Otten. Er is een korte pauze tussendoor.

Opleiding

De muzikale opleiding van leerlingen is belangrijk. De door ons geselecteerde docenten geven les in Tiliander in Oisterwijk. Voor meer informatie: klik hier.