De afdelingen

Leerlingen in opleiding

De muzikale opleiding van leerlingen is belangrijk. Leerlingen krijgen les op de muziekschool in Oisterwijk (Tiliander). De leerling (of ouder) schrijft zich voor een periode van een schooljaar in.
Leerlingen worden via de vereniging aangemeld bij de muziekschool.

Instaporkest

Na ongeveer een jaar muziekles kunnen leerlingen kennis maken met samenspel. In het instaporkest worden de beginselen van het samenspel geleerd: het luisteren naar anderen, reageren op elkaar en leren van elkaar. Het instaporkest wordt begeleid door dirigent en klarinettist Frank Vugs. De repetitie is op dinsdag van 18.15 tot 18.45 uur in Tiliander.

Opleidingsensemble

Voor leerlingen die een stapje verder zijn is er het opleidingsensemble. Hierin worden muzikanten klaargestoomd voor het harmonieorkest. Met ondersteuning van leden van het harmonieorkest worden alle aspecten van samenspelen verfijnd. In het opleidingsensemble heeft men onderling veel plezier met elkaar. Het opleidingsensemble treedt een paar keer per jaar op. De repetitie is op dinsdag van 19.00 tot 19.45 uur in Tiliander.

Harmonie

Spelen in het harmonieorkest is het hoogst haalbare voor leden van Asterius. Met de huidige bezetting en naar muzikale mogelijkheden van de leden is het doel om op een zo hoog mogelijk niveau muziek te maken. Door veel variatie te houden in het repertoire probeert het harmonieorkest een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Daarnaast is het voor de muzikanten een uitdaging om muziekstukken te spelen die buiten hun comfort zone liggen. Zo is Harmonie Asterius al enkele jaren vast te vinden op de programmering van het festival Parelfiste, waar  in de afgelopen jaren optredens werden gegeven met Gerard van Maasakkers en Nol Havens. Het project van juni 2014, genaamd ‘Drie in Harmonie’, was ook een onbewandeld pad voor de muzikanten, qua repertoire en samenwerking. Het orkest trad op met een koor en een organist, en daarnaast stond er muziek passend voor in een kerk op het programma.

Het harmonieorkest repeteert, o.l.v. Jack Otten, op dinsdagavond van  20.00 tot 22.30 uur. Er is een korte pauze tussendoor.